Enkele dagen voordat Hitlers troepen Polen binnenvallen, kan de Nederlandse regering niet meer om het oorlogsgevaar heen. Op 24 augustus 1939 kondigt ze de voormobilisatie aan en worden 50.000 man onder de wapenen geroepen, waaronder mijn vader. Op 28 augustus volgt de algemene mobilisatie. Honderden extra treinen worden ingezet. Binnen enkele dagen zitten 280.000 soldaten op post.

Vader Witteveen was al eerder opgeroepen voor de dienstplicht in 1938 en deze periode werd verlengt i.v.m. de mobilisatie. Hieronder foto’s en originele documenten van vader Witteveen uit die periode.

1938 oproep tot keuring
Regiment indeling
Vader Witteveen werd ingedeeld bij de Mitrailleur Compagnie MC-I-43 R.I. (20e  Regiment infanterie Harderwijk).
Foto’s bij de IJsselbrug in Zwolle (vader staat rechts op de foto)
Bewapening
Het gebruikte wapen is een Schwartzloze machinegeweer. Het Schwarzlose -machinegeweer is genoemd naar zijn uitvinder, de Duitser Andreas Schwarzlose. Deze begaafde technicus hield zich rond 1899 aanvankelijk bezig met de ontwikkeling van tamelijk ongewone zelflaadpistolen. In 1900 kreeg hij patent op zijn eerste mitrailleur-ontwerp, dat in kleine aantallen bij zijn eigen fabriek werd gemaakt. Nadat Schwarzlose de mitrailleurproduktie aan de Oesterreichische Waffenfabriks Gesellschaft in Steyr had overgedaan, werd het wapen daar in serie geproduceerd als het model 1905. Twee jaar later volgde een verbeterde versie, het model 1907, die bij het Nederlandse leger werd ingevoerd.

Hieronder afgebeeld het vizier met tas. Patroongordel en originele munitie (losse flodders)

Verlof pas
In januari 1940 werd nog verlof verleend (waarvoor is niet bekend).

Kort persoonlijk verslag van de 1e oorlogsdagen in mei 1940
IJsselbrug Zwolle
Zoals hierboven in het verslag beschreven wordt in de vroege ochtend van de 10e mei de IJsselbrug in Zwolle opgeblazen om de verdere opmars van de Duitsers te stoppen. Vader Witteveen ging daarna op transport naar Amersfoort met het doel de Grebbeberg linie te versterken. Zij zijn echter nooit verder gekomen dan Amersfoort.

Knokploeg
Van 1943 tot 1945 was vader Witteveen lid van de Binnenlandse Strijdkrachten knokploeg District Kampen.

Door dezelfde leden van deze knokploeg is op 20 juni 1945 Schietvereniging “Prinses Juliana” Emst opgericht.

Schietvereniging Prinses Juliana

Medailles en draaginsignes