Zelfverdediging

Het is jammer dat in de wereld van vandaag het soms noodzakelijk is dat mensen zich moeten verdedigen.

Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, want meer nog dan seksuele aanrandingen van vrouwen komen de zinloze geweldplegingen voor, na een avondje uit in een disco of café. 

In alle gevallen moet de zelfverdediging als reactie hierop in overeen- stemming zijn met de eisen van de wet. De wet zegt eigenlijk dat een persoon slechts zodanige kracht mag gebruiken als nodig is om de aanval ‘onschadelijk te maken’. 

Het betekent heel simpel: de aanvaller uitschakelen.

Wat het niet betekent is: een extreme hoeveelheid geweld gebruiken, met of zonder wapen met het doel de aanvaller te verminken of te doden. 

Jiu Jitsu

Het principe van Jiu Jitsu

Het Jiu Jitsu is van oorsprong ontworpen om zuiver tot levensbehoud te dienen. Daarom is het Jiu Jitsu zo bruikbaar als zelfverdediging.
De technieken zijn veel effectiever dan een systeem dat alleen maar slagen of schoppen toebrengt (zoals bijvoorbeeld in het Karate).
Het is mogelijk bij Jiu Jitsu om een persoon in bedwang te houden, zonder hem letsel te bezorgen en dat is de reden waarom het ook als basis gebruikt wordt voor de zelfverdediging van de politie.

Definitie:
Jiu Jitsu is een oosterse universele materiale kunst, een Japanse wetenschap

van aanval en verdediging, met of zonder wapens tegen één of meerdere tegenstanders, al dan niet gewapend.

Doelstelling: 
Jiu Jitsu heeft ten doel: een verdediging te bieden aan één persoon door vaardigheden en door het creëren van een harmonie en coördinatie van geest, lichaam en techniek.

Sport:
Tegenwoordig neemt het Jiu Jitsu een niet onbelangrijke plaats in de sportwereld in. Eind 80er jaren werden de eerste wedstrijd systemen ontwikkeld, de ‘Duo-games’ en het ‘Fighting System’.

Helaas hebben deze wedstrijden weinig meer te maken met het oorspronkelijke Jiu Jitsu, bedoeld als praktische zelfverdediging met een hoge effectieve waarde.

Waarde: Jiu Jitsu geeft je een groot mentaal incasseringsvermogen, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Het geeft realiteitsbewustzijn, het onverwachte te verwachten en niets te onder- of overschatten.
Het geeft een zekere zelfcontrole, rust en je kunt onder hoge druk nadenken en handelen.

Hieronder een filmpje waarbij je een aardige indruk kunt krijgen van het Jiu Jitsu:

Links:

JBN