Help de radiator is koud

Help de radiator is koud

Het water in uw radiator wordt veelal verwarmd door een cv-ketel (die in uw eigen woning of een centraal opgestelde ketel in bijvoorbeeld appartementencomplex of flat).

Ook al is er geen storing of probleem een radiator hoeft echter niet altijd warm aan te voelen. Ook zal een radiator niet altijd over het gehele oppervlak even warm zijn.
Een radiator is veelal aangesloten met 2 leidingen. De aanvoer en retourleiding. De aanvoerleiding (dat is de leiding waar de radiator- of thermostaatkraan in gemonteerd zit) zou het warmst moeten aanvoelen. Deze warmte wordt vervolgens gelijkmatig afgegeven over de radiator en zal daarom steeds verder afkoelen richting de retourleiding. Het temperatuurverschil kan zeker wel 20 graden of groter zijn tussen de aanvoer- en retourleiding. De aanvoertemperatuur kan maximaal ca. 90 graden worden.

In welke gevallen zal een radiator koud of lauw aanvoelen (terwijl er geen storing is):

Woning met eigen cv-ketel
Als een kamerthermostaat is gemonteerd, kan de kamer op temperatuur zijn (de gemeten temperatuur is hoger zijn dan de ingesteld waarde) en zal de ketel uitschakelen. De watertemperatuur koelt langzaam af en de radiator wordt koud. Dat geldt voor de radiatoren in de (woon)kamer waar de kamerthermostaat is gemonteerd, maar ook voor de overige radiatoren in bijvoorbeeld slaapkamers of badkamer.

Thermostaat

De radiatorkranen in de ruimte waar de kamerthermostaat is gemonteerd dienen altijd 100% geopend zijn. In de overige kamers kunnen deze desgewenst dicht gezet worden als geen warmte wordt verlangd (let wel op mogelijk bevriezingsgevaar).

Als de kamer ook nog eens een externe warmtebron heeft (bijvoorbeeld een houtkachel of straalkachel), zal deze de kamer op temperatuur brengen de ketel eerder afslaan, met als gevolg dat de overige kamers achter blijven in temperatuur en alle radiatoren koud blijven.

Woning of appartement met externe centrale ketel
Als u in een appartementencomplex of flat woont, worden de radiatoren vaak verwarmd door een centrale warmteopwekking en zijn de radiatoren vaak voorzien van thermostaatkranen. Deze zijn te herkennen aan de cijferverdeling op de knop.

ThermostaatkraanDe thermostaatkraan stuurt de radiator automatisch dicht als de ingestelde temperatuur bereik is en wordt de radiator koud. Stand 3 komt dan vaak overeen met ca. 20-21 graden.

Ook al heeft de thermostaatkraan de radiator dicht gezet wil dat nog niet zeggen dat de kamer ook goed op temperatuur is. Als er gordijnen hangen voor de radiatorknop, een radiatoromkasting is gebouwd of een externe warmtebron dicht bij de radiatorknop zit (lamp, tv e.d.) zal de radiator eerder (lees: te vroeg) dicht sturen omdat de temperatuur in de onmiddellijke omgeving van de radiatorkraan warm genoeg is.

Thermostaatkraan met afstandsvoelerEen thermostaatkraan moet vrij in de luchtstroom hangen die de radiator ‘aanzuigt’ vanuit de kamer. Lukt dat niet dan kan eventueel een thermostaatkraan met afstandsvoeler worden gemonteerd.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*