Betrouwbare bedrijven vinden op internet

Je zoekt bijvoorbeeld een loodgieter,  glaszetter, slotenmaker of een aannemer. Vaak zal je dan Google gebruiken om deze (snel) te vinden. En dat is ook handig want bijna alle bedrijven zijn hierdoor te vinden. Ze zijn echter niet allemaal even betrouwbaar en oplichters liggen op de loer.

Vaak wordt een bedrijf gekozen wat binnen de 1e 10 zoekresultaten staat. Realiseer je echter dat bedrijven veel geld betalen aan Google om hoog genoteerd te komen staan in de zoekresultaten en dat wil dus nog niet zeggen dat ze ook betrouwbaar zijn.

Ook met het zoeken naar een telefoonnummer of dienst van een overheidsinstelling moet je uitkijken. Je kunt snel uitkomen bij een betaalnummer terwijl het juiste nummer zelf gratis is. Of ze leveren betaalde diensten die de overheidsinstelling gratis levert.

Tips

Hieronder een paar tips waar je op moet letten bij het zoeken naar een betrouwbaar bedrijf:

1) Beoordeel de website van het bedrijf.
Werkt de navigatie goed. Zijn de teksten goed leesbaar of lijkt het een slechte vertaling uit een buitenlands taal. Rammelt de website aan alle kanten, dan is het verstandiger toch maar even verder te zoeken.

Staan het bedrijfsadres, contactgegevens en kvk-nummer vermeld op de site ? Als er alleen een contactformulier te vinden is zou ik gelijk afhaken. Maar ook alleen maar e-mailadres of telefoonnummer komt niet erg betrouwbaar over.

Is duidelijk omschreven wat ze doen en wat hun dienstverlening is ?  Als dit vaag is moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Gaat het om een online shop en zijn de verkoopbedragen ‘te mooi om waar te zijn’, dan zijn ze dat ook. Bestel hier niets. Wekelijks worden meerdere illegale sites van het internet verwijderd.

Staat de domeinnaam van de site totaal niet in relatie tot de bedrijfsnaam of de producten/diensten die men levert, mag je bij voorbaat al twijfels hebben over de goede bedoelingen van de site.

2) Zoek eens de naam van het bedrijf in Google
Voer de naam van het bedrijf eens in op Google met daarbij de tekst “service”  of bijvoorbeeld “klacht”. Mocht je een waslijst aan sites vinden die klachten te melden hebben over dit bedrijf dan weet je natuurlijk genoeg.

3) Heeft het bedrijf een KvK nummer
Zoek de naam van het bedrijf (en plaats) op www.kvk.nl Elke ondernemer moet tegenwoordig ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Is het bedrijf hier al niet te vinden, zou ik een ander zoeken. Kloppen de kvk gegevens met de gegevens op de site ?

4) Zoek het adres op in Google Maps

Zoek het adres eens op in Google Maps en kijk via “Street view” om welk voor pand het gaat. Is het een bedrijfspand op een industrieterrein met het logo duidelijk op de gevel of kom je uit op een woonflat in de binnenstad. Google ook het adres eens. Het zal niet de eerste zijn die verschillende bedrijven op zijn naam heeft staan die allemaal naar hetzelfde adres leiden. Dat is op zijn minst opmerkelijk.