Lang leve de HOAX

Wij hebben ze allemaal al weleens voorbij zien komen. In de eigen e-mailbox, op Facebook, op Twitter in WhatsApp of zelfs op LinkedIn.  Het lijken goedbedoelde waarschuwingen voor enge computervirussen, gevaarlijke telefoonnummers of andere zielige verhalen.

Een hoax is een nepbericht veelal in de vorm van een waarschuwing. Je wordt altijd aangespoord om het ‘belangrijke’ bericht met zoveel mogelijk mensen te delen en is daarmee in feite ook een kettingbrief.

Er wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd dat al je gegevens op je computer of telefoon zullen worden gewist of voor andere gevaarlijke zaken die je niet zou willen.

Soms wordt gevraagd te controleren of je een bepaald bestand op je computer hebt staan wat een virus zou zijn en dat je dat programma onmiddellijk van je PC moet verwijderen. Het gaat dan om programma’s die je computer juist nodig heeft om goed te functioneren, en als je ze verwijdert, zit je meteen in de problemen met je PC.

Soms is het ook een zielig verhaal en wordt er om geldt gevraagd.

Veel van deze hoax berichten zwerven al jaren over het internet en worden door velen ook weer enthousiast gedeeld en zo verder verspreid.

 

 

 

 

 

Zo’n hoax is eigenlijk eenvoudig te herkennen.

  • Het bericht moedigt je aan om het met iedereen die je kent te delen
  • Om de ‘betrouwbaarheid’ te onderstrepen worden er teksten gebruikt als “was op televisie” of “komt van de politie” e.d.
  • Het bericht is vaak schreeuwerig qua stijl of met gebruik van HOOFDLETTERS!!!
  • Er staat geen datum vermeld (en dat is makkelijk want dan kun je het nog jaren doorsturen)
  • De bron van het bericht is niet vermeld en komt niet rechtstreeks van een officiële instanties (zoals bijvoorbeeld politie, opgelicht.nl e.d.) maar komt altijd via via

Gebruik je gezonde verstand. Het gaat echter niet altijd om een nepbericht. Controleer voordat je het doorstuurt eerst via Google een bepaald tekstdeel van het bericht (bijvoorbeeld een tekst met een naam of telefoonnummer) eventueel aangevuld met de tekst “hoax” en zult snel zien of het echt of nep is.

Heb je ontdekt dat het nep is, verwijder dan het bericht of plaats een opmerking bij het Facebook bericht en geef de waarschuwing om het niet verder te verspreiden of te delen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*