Hoe vind je een betrouwbaar bedrijf op internet?

Je zoekt bijvoorbeeld een installatiebedrijf, loodgieter,  glaszetter, slotenmaker of een aannemer. Vaak zal je dan Google gebruiken om deze (snel) te vinden. En dat is ook handig want bijna alle bedrijven zijn hierdoor te vinden. Ze zijn echter niet allemaal even betrouwbaar en oplichters liggen op de loer.

Vaak wordt een bedrijf gekozen wat binnen de 1e 10 zoekresultaten staat. Realiseer je echter dat bedrijven vaak veel geld betalen aan Google om hoog genoteerd te komen staan in de zoekresultaten en dat wil dus nog niet zeggen dat ze ook betrouwbaar zijn. De 1e zoekresultaten in Google zijn overigens altijd ‘betaalde’ plaatsen en ook eenvoudig te herkennen aan het “advertentie” logo. Dat wil overigens niet zeggen dat ze daarom onbetrouwbaar zijn.

Ook met het zoeken naar een telefoonnummer of dienst van een overheidsinstelling moet je uitkijken. Je kunt snel uitkomen bij een duur betaalnummer, terwijl het juiste nummer van de betreffende instantie vaak zelf gratis is. Of ze leveren betaalde diensten die de overheidsinstelling gratis levert.

Tips

Hieronder een paar tips waar je op moet letten bij het zoeken naar een betrouwbaar bedrijf:

1) Beoordeel de website van het bedrijf.
Werkt de navigatie goed op de website. Zijn de teksten goed leesbaar of lijkt het een slechte vertaling uit een buitenlands taal. Rammelt de website aan alle kanten, dan is het verstandiger toch maar even verder te zoeken.

Staan het bedrijfsadres, contactgegevens en KvK-nummer vermeld op de site ? Als er alleen een contactformulier te vinden is zou ik gelijk afhaken. Maar ook alleen maar e-mailadres of telefoonnummer komt niet erg betrouwbaar over.

Is duidelijk omschreven wat ze doen en wat hun dienstverlening is ?  Als dit vaag is moeten er alarmbellen gaan rinkelen.

Gaat het om een online shop en zijn de verkoopbedragen ’te mooi om waar te zijn’, dan zijn ze dat ook. Bestel hier niets. Wekelijks worden meerdere illegale sites van het internet verwijderd. Je besteld en betaald vooraf, maar krijgt zelden geleverd.

Staat de domeinnaam van de site totaal niet in relatie tot de bedrijfsnaam of de producten/diensten die men levert, mag je bij voorbaat al twijfels hebben over de goede bedoelingen van de site. Laat je ook niet misleiden door een plaatsnaam in de domeinnaam. Een site als www.loodgieterhaarlem.nl wil niet zeggen dat deze ook inderdaad gevestigd is in Haarlem (ze kunnen maar zo uit Brabant komen).

2) Zoek eens de naam van het bedrijf in Google
Voer de naam van het bedrijf eens in op Google met daarbij de tekst “service” of bijvoorbeeld “klacht”. Mocht je een waslijst aan sites vinden die klachten te melden hebben over dit bedrijf dan weet je natuurlijk genoeg.

3) Heeft het bedrijf een KvK nummer
Zoek de naam van het bedrijf (en plaats) op www.kvk.nl  Elke ondernemer moet tegenwoordig ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Is het bedrijf hier al niet te vinden, zou ik een ander zoeken. Kloppen de KvK gegevens met de gegevens op de site ?  Ook als een bedrijf zich wel heeft ingeschreven is het echter nog geen garantie voor betrouwbaarheid.

4) Is het bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie
Het is altijd verstandig om te controleren of het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie. Voor loodgieters en installatiebedrijven is dat bijvoorbeeld Uneto-VNI (tegenwoordig Techniek Nederland). Alleen de vermelding van het logo van de brancheorganisatie wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk zijn aangesloten. Ga dit na op de site van de brancheorganisatie.

5) Zoek het adres op in Google Maps
Zoek het adres eens op in Google Maps en kijk via “Street view” om welk voor pand het gaat. Is het een bedrijfspand op een industrieterrein met het logo duidelijk op de gevel of kom je uit op een woonflat in de binnenstad (al kan dat natuurlijk ook gewoon een ZZPer zijn). Google ook het adres eens. Het zal niet de eerste zijn die verschillende bedrijven op zijn naam heeft staan die allemaal naar hetzelfde adres leiden. Dat is op zijn minst opmerkelijk.

6) Vraag het familie, vrienden of collega’s
Of nog beter. Zoek helemaal niet op internet, maar vraag familie, vrienden of collega’s naar een betrouwbare partij waar zij al goede ervaringen mee hebben gehad.
Kies bij voorkeur een goed bekend staand bedrijf uit de eigen woonplaats of naaste omgeving.

Veel succes met zoeken 🙂